Pegasus Mail Nederland

PEGASUS MAIL

Wat kun je zelf doen aan het voorkomen en afhandelen van SPAM

Dagelijks valt in de media te lezen dat de hoeveelheid spam ondanks alle acties nog steeds toeneemt. Omdat spam een voortdurend probleem zal blijven dat niet alleen door je provider opgelost kan worden, zul je ook zelf aan de slag moeten. Hieronder is te lezen waardoor het kan komen dat je spam krijgt en ook wat je zelf kunt doen om spam te voorkomen.

Waardoor komt het dat je spam ontvangt?
Op het internet zijn constant zoekmachines bezig met het speuren naar e-mailadressen. Deze adressen worden verzameld, verkocht en dan voor het versturen van grote hoeveelheden ongevraagde mail (SPAM) naar die verzamelde adressen 'gebruikt'.
Er zijn virussen die zichzelf versturen naar adressen die zijn te vinden in met name Outlook's adresboeken. Op de laatste dag van 2006 was dat nog het geval met een vermomde nieuwjaargroet (lees hier verder voor meer informatie). Probeer er voor te zorgen dat jouw e-mailadres op zo min mogelijk andere computers terecht komt; gebruik daarom distributielijsten en dring bij anderen aan om dat óók te doen (lees hier verder over distributielijsten). Een distributielijst is een lijst waarin alle adressen staan van personen die lid zijn van die lijst; voor ieder doeleind kun je een lijst aanmaken zoals vb. voor een sportclub, personeelsvereniging, familie, kaartclub, vrienden, zakenrelaties etc.

Wat kun je zelf doen om de hoeveelheid spam die jij krijgt te voorkomen en/of te beperken?
Je kunt voorkomen dat je adres misbruikt wordt, door je adres op zo weinig mogelijk plaatsen op internet achter te laten. Als je je abonneert op nieuwsbrieven of registreert op een website geef je je e-mailadres in handen van anderen. Als je niet zeker weet of die betrouwbaar zijn kun je beter, voor het geval dat je een e-mailadres moet achterlaten, een extra account nemen bij een gratis provider zoals Tiscali, 12move, Zonnet. Of een (extra) GMail-account aanvragen. Je kunt je mail van GMail in Pegasus Mail binnenhalen (zie tip hierover).

Gebruik distributielijsten
De verspreiding van e-mail-adressen is te voorkomen door gebruik van distributielijsten te maken. Je krijgt vast en zeker regelmatig mail waarbij alleen al de eerste pagina vol staat met e-mailadressen; lang leve de privacy! Behalve op jouw computer staat dat bericht ook op die van vele anderen. En als in het bericht een leuke mop staat, bestaat de mogelijkheid dat het bericht nog weer eens vele malen wordt doorgestuurd en doorgestuurd.
In een mail - verstuurd met een distributielijst - zijn de adressen waarnaar die mail gestuurd wordt, niet zichtbaar en kunnen dus op het internet ook niet gevonden worden door zoekmachines.
Het aanmaken van distributielijsten is in principe een eenmalig karweitje en ook het onderhoud (iemand toevoegen of juist verwijderen) gebeurt door een enkele klik en kan ook geautomatiseerd worden (meer over het gebruik van distributielijsten kun je hier lezen).
Helaas, ook spammers hebben de distributielijst ontdekt waarin zij een groot aantal adressen kunnen plaatsen. Alleen het adres in het To-veld is voor jou zichtbaar; de andere adressen (dus óók dat van jouw) zie je niet zodat het lijkt alsof het bericht ten onrechte aan jou is gestuurd.
Help SPAM voorkomen; gebruik distributielijsten of maak gebruik van Mailmerge want ook hiermee zijn de adressen waar zo'n gepersonificeerd bericht naar toe gestuurd wordt niet zichtbaar voor andere ontvangers.

Reageer niet op SPAM-mail
Verder is het goed om vooral niet te reageren op SPAM-mail; vaak staat onder een mail een adres waar je je kunt afmelden. Dit raad ik ten sterkste af om te doen; immers de zender van de SPAM-mail weet dan zeker dat jouw e-mailadres juist is.
Ook het gebruik van automatische reply (afwezigheidassistent) moet om die zelfde reden dan ook worden afgeraden.
Verstuur ook zelf geen spam; stuur niet alles klakkeloos door (gebruik op z'n minst distributielijsten).

Gebruik geen HTML-viewer voor mail.
Spammers hebben een slim mechanisme bedacht om te bepalen of jij hun mail inderdaad hebt gezien en om te weten te komen dat jouw mailadres echt bestaat.
Ze stoppen daartoe een verwijzing naar een on-line plaatje in hun mail. Zodra je zo'n mail opent worden de plaatjes gedownload van internet en weergegeven en de spammer weet dan dat je e-mailadres werkt. Pegasus Mail staat standaard zo ingesteld dat plaatjes niet automatisch gedownload worden. Met een enkele klik kun je, van vertrouwde zenders, alsnog de afbeeldingen ophalen. Deze vertrouwde zenders kun je, ook weer met een enkele klik, aan een lijst met betrouwbare zenders toevoegen of ervan verwijderen (hoe dit werkt kun je hier lezen). Pegasus Mail heeft zijn eigen, veilige HTML-weergever en maakt - voor de veiligheid - gèèn gebruik van browsers.

Controleer of je een veilig mailprogramma gebruikt.
Via de GFI-site (Engelstalig) kan je een test doen om te controleren of het door jou gebruikte mailprogramma wel dan niet veilig is.

Gebruik Selective mail download
Je kunt mail - die je niet op jouw computer wilt hebben - met Selective mail download van de server(s) van je provider(s) verwijderen. Hiervoor heb je géén andere programma's nodig; dit zit standaard in Pegasus Mail (lees hier hoe selectief mail downloaden werkt).

Gebruik Spamhalter
Ook heeft Pegasus Mail (vanaf versie 4.4) standaard - je hebt géén andere programma's nodig - een zelflerend Bayesian spamfilter, Spamhalter, gemaakt door Lukas Gebauer.
Spamhalter filtert automatisch spam naar een ingestelde map; hiervoor zijn geen filters nodig. Het verplaatsen van mail naar en van de spammap verandert de classificatie.
Ook rechtsklikken op een bericht geeft je de mogelijkheid om het bericht als spam/niet-spam te classificeren; ook kun je de classificatie bekijken. De database waarin de spam wordt bijgehouden staat in de mailbox van gebruikers; deze database kan ook worden opgeschoond (lees hier meer over het instellen en gebruik van Spamhalter).
Zogenaamde beeldbestanden (plaatjes met tekst die er niet altijd als zodanig uitzien) worden door Spamhalter gedetecteerd en afgevoerd naar de spammap.
foute platjes
De inhoud van de spammap kun je met een filterregel (automatisch) legen. Ik gebruik hiervoor een regel die berichten, ouder dan twee dagen, verwijderd; eventuele onterecht in de spammap geplaatste berichten kan ik er voor die tijd uithalen. Spamhalter werkt zó goed dat dit, na een korte training, niet nodig is.


Andere vormen van misbruik

In de afbeelding hieronder is een bericht te zien waarin Michelle Smith Facebook-friend wil worden.



Als je het afzenderadres 'notification+ayma4kbn@facebokmail.com' (bij 1) bekijkt, zie je dat facebook fout geschreven is. In het bericht zelf staat een hyperlink die de indruk wekt dat je naar Facebook wordt geleid.
Pegasus Mail geeft aan - als je de muisaanwijzer boven de link houdt - waar deze link wèrkelijk naar toe gaat (zie bij 2): http://airsoft.cat/home/Postcard.exe


Pegasus Mail, het veiligste en uitgebreidste mailprogramma ooit gemaakt.